Informacija
Balandžio 21-28 d., 2020 m.
Belgija. Pažintinė gurmanų kelionė
Su vadovu iš Lietuvos (8d./7n.)
Kaina: 580 EUR + aviabilietai (nuo 120 EUR)
Belgija, Belgija… Ši maža Europos šalis žinoma turbūt kiekvienam. Vieniems žmonėms Belgija asocijuojasi su griežtu ir šaltu Briuseliu ir Europos Sąjungos institucijomis, kitiems – su geriausiu pasaulyje šokoladu, gardžiaisiais vafliais ar skaniausiu alumi. Iš tiesų, Belgija – tai skonis, kvapas… ir ne tik…
Belgija – spalvinga šalis. Čia susipina senieji pastatai su stikliniais dangoraižiais, aukščiausiomis technologijomis aprūpinti miestai su žmogaus rankos nepaliestais gamtos kampeliais, aukštoji mada, deimantai ir anglies kasyklos, skrudintos bulvytes ir Michelin žvaigždutėmis pažymėti restoranai. Kasmet vasarą Belgijoje vykstantys muzikos festivaliai pritraukia milijonus turistų. Tai perpus mažesnė už Lietuvą šalis, bet šalia turistinių vietų visuomet galima rasti turistams mažai pažįstamą Belgijos pusę – jaukius miestelius ne ką mažiau patrauklius nei Briuselio ar Antverpeno senamiesčio kvartalai, miniatiūrinius kaimelius apsuptus žydinčių vaismedžių sodų, unikalius gamtos kampelius. Siūlome apsilankyti pas vietinius aludarius, paragauti naminio alaus, paskanauti tikrų belgiškų vaflių, autentiško vlaai pyrago, speculaas meduolių, sužinoti Belgijos vyndarių paslaptis, paminti dviračiu po kvepiančius obelų sodus. Kviečiame keliauti su mumis ir pažinti Belgiją per skonį ir kvapą.
Į kelionės kainą įskaičiuota | – Kelionė komfortabiliu mikroautobusu; – 7 nakvynės flandriškoje sodyboje; – Kelionės iš Lietuvos vadovo paslaugos ir vietinių gidų paslaugos; – Ekskursinė programa, kelionės dokumentų sutvarkymas; – Šokolado gamyba. |
Į kainą neįskaičiuota | – Lėktuvo bilietai (Vilnius – Eindhovenas– Vilnius); – Bilietai į lankomus objektus; – Sveikatos draudimas kelionės metu; – Išlaidos maisto gaminimui (apie 60 EUR/asm. visoms dienoms); – draudimas kelionės metu (draudžiame kompleksiniu BTA kelionių draudimu) |
Pastabos | Atsižvelgant į aplinkybes lankymo objektų eiliškumas ir kiekis gali kisti. Minimali keliautojų grupė – 8 žmonės. |
Kelionės programa
Skrydis Vilnius – Eindhovenas. Atvykę į oro uostą važiuojame iki Gingelom miestelio, kuris skendi žydinčiuose soduose ir įsikuriame poilsio namuose. Tai ekologinio turizmo sodyba. Svetinga šeimininkė priima visus, norinčius susipažinti su regiono tradicijomis. Mums skirtas namas turi kelis miegamuosius su atskirais vonios kambariais, didelį svečių kambarį bei pilnai irengtą virtuvę, kurioje kiekvieną rytą gaminsime skanius flandriškus pusryčius, o esant galimybei ir tradicines vakarienes.
Po įsikūrimo sodyboje lankome tradicinį Flandrijos regiono miestelį Sint Truiden, viduramžiais išaugusį aplinkui šv. Trudo vienuolyną. Kalbama, kad VII a. čia gyvenęs šventasis darydavęs stebuklus ir gydydavęs aklus žmones vandeniu. Vėliau, visoje Europoje miestelį išgarsino tekstilės manufaktūros, miestiečiai praturtėjo. Šiandien miesto centre – senasis beginažas, kuriame kažkada įsikurdavo našlaujančios ir netekėjusios labdaringai nusiteikusios damos. Neramiais laikais kareivinėmis paverstas miesto centras pritraukė seniausio pasaulyje verslo atstoves – mieste išaugo Raudonųjų žibintų kvartalas… St. Trudeno miestelio nerasite įprastuose turistiniuose maršrutuose, bet viduramžių prabanga ir elegancija atsispindi senamiesčio architektūroje, virtuvėje, kultūrinių tradicijų puoselėjime. Pasivaikščiojimo po St. Truiden senamiestį metu senojoje ledainėje galima paragauti ledų, gamintų pagal vietinį tradicinį receptą. O kokia Belgija be skrudintų bulvyčių ir alaus degustacijos? Wilderen alaus darykla – senas vienos miestelio šeimos verslas. Ten išgirsite ne tik alaus gaminimo, bet ir šeimos istoriją. Nakvynei sugrįžtame į sodybą.
Po pusryčių, atsižvelgdami į gamtos sąlygas, keliausime į Velm sodus. Flandrijos vaismedžių sodų žydėjimą galima palyginti nebent su sakurų žydėjimu Japonijoje. Dauguma šalies gyventojų atvažiuoja pasižiūrėti pavasarį pražįstančių obelų, kriaušių ir trešnių sodų. Belgai mėgsta užkandžiauti, piknikauti, džiaugtis pavasario saule gamtoje. Jei leis oras, prie belgų prisijunsime ir mes. Piknikausime soduose. Būsime visai kaip vietiniai miestelio gyventojai! Velm sodai tai didžiuliai žydinčių vaismedžių plotai. Bus galimybė išsinuomoti dviračius, kad dar labiau pajustume pavasarį ir žydėjimą, geriau apžiūrėtume sodus.
Pakeliui į šparagų laukus rasime Kerkom alaus daryklą, kurioje gaminamas viena iš 1700 rūšių belgiško alaus. Užsisakius degustaciją, svetingieji flandrai pavaišina alumi bei paštetu tepamu ant namuose keptos duonos.
Po pietų mūsų laukia įdomus ūkininkų auginančių žaliuosius šparagus ūkis. Balandžio ir gegužės mėnesiais renkamas jų derlius. Šeimininkai mielai papasakos apie šparagų auginimo tradicijas ir produktus gaminamus iš jų.
Turbūt nedaugelis žino, kad Belgijoje yra gaminamas vynas ir auginamos vynuogės, pamatysime vynuogienojus užkopę ant Borgloon kalvelės ir galėsime paragauti vietoje gaminamo vyno.
Vėliau užsuksime į džemo gamintojų fabrikėlį. Džemas arba uogienė čia gaminama senoviniu būdu – spaudžiant sultis ir išgarinant iš jų vandenį. Džemas puikiai dera su lietuvišku varškės sūriu.
Esant palankioms oro salygoms, pasigrožėsime saulėlydžiu ypatingoje Borgloon bažnytėlėje.
Nakvynei sugrįžtame į sodybą. Namuose pasigaminsime vakarienę – tradicinį flandrišką patiekalą iš šparagų.
Haseltas – miestas šiaurės rytų Belgijoje, prie Demerio upės ir Alberto kanalo; Limburgo provincijos centras. Manoma, kad miesto pavadinimas kilo nuo kažkada čia augusių riešutmedžių. “Skonio sostine“ tituluojamas miestas garsėja Šv. Kenteno katedra, didžiausiu Europoje japonišku sodu, kuriame pavasarį pražįsta sakuros, naminukės (Jenever – stipraus naminio gėrimo, gaminamo iš kadagių uogų) muziejumi, mados namais ir bene geriausiomis Belgijoje rūbų parduotuvėmis. Demerstraat ir karaliaus Alberto gatvės (Koning Albertstraat) – pėstiesiems skirtos garsiausių brendų parduotuvių alėjos, kuriose ir kainos, palyginus su sostinės Briuselio kainomis, nesikandžioja – tikri Haselto Eliziejaus laukai, o užsukus į skersgatvius akį džiugina garsiausių dizainerių vitrinos. Iki soties pasivaikščiojus po miestą, siūlome užsukti į Mados muziejų. Šiandien miestas pritraukęs naujausias idėjas, sklandančias visoje Europoje, tituluojamas „Socialiausiu Flandrijos miestu“. Pavakarieniauti siūlome miestelio restorane gaminančiame Flandrijos tradicinius patiekalus. Nakvynei sugrįžtame į sodybą.
Po pusryčių keliausime aplankyti vieno gražiausių Belgijos miesto – Gento. Miestas skaičiuoja net 9800 architektūros paveldo pastatus. Nuo seno šis Flandrijos provincijos centras garsėjo tekstile, istorija, architektūra. Pagrindinės Cereal ir Herbs gatvės prie Liso upės – puiki vieta pradėti pažintį su Gento miesto architektūra. Viduramžiais čia buvo prekiaujama grūdais. Išlikusi XIII a. grūdų saugykla. Vieni žymiausių statinių – Šv. Mikolajaus ir Šv. Arch. Mykolo bažnyčios. Aplankysime šv. Bavo katedrą, kurioje randasi garsusis “Dievo avinėlio” altorius. XIII a. statyta Gerard Devil pilis – žymiausias miesto architektūros paminklas, pirmasis statinys iš akmens. Netoliese – neorenesansinis Gento paštas. Ant fasado galima pamatyti tris moteriškas figūras, kurios simbolizuoja Belgiją ir jos dukteris Flandriją bei Valoniją ir 9 šalies provincijas. Miesto skonį pajusime ragaudami tradicinių Gento patiekalų.
Na o Briugės turbūt niekam nereikia pristatineti. Tai belgiškoji Venecija – miestas ant vandens. Miestą geriausia pažinti plaukiojant laiveliais. Briugė dar žinoma, kaip – šokolado mylėtojų rojus, garsėjantis kasmetiniu šokolado festivaliu „Choco – Lat“. Aplankome Diksmuids Boterhuis parduotuvę – sūrių namus. Čia galima įsigyti įvairiausių namuose gamintų sūrių, tačiau receptai laikomi paslaptyje. Žavi De Burg aikštė – istorinis Briugės centras. Šioje vietoje grafas Flandrijus Boduenas I pradėjo statyti tvirtovę, kuri turėjo apsaugoti miestą nuo priešų. Skulptūromis išpuošta senoji rotušė. Kristaus kraujo bazilika, kurioje saugoma stebuklinga ampulė. Turgaus aikštėje stovintis Belforto bokštas – vienas iš svarbiausių miesto simbolių. Nakvynei grįžtame į sodybą.
Pusryčiai. Dažniausiai Belgija įsivaizduojama kaip alaus, šokolado, tekstilės gamintoja ir ekspotuotoja, tačiau Belgijos ekonomiką visais laikais labiausiai veikė anglies kasyklos ir sunkioji pramonė. Šalia elegantiškų miestų anglies kasyklų rajonuose kūrėsi angliakasių gyvenvietės. Šiandien beveik visos anglies kasyklos uždarytos – anglies kasti senais metodais nebeapsimoka, o senosios šachtos paverstos įspūdingais linksmais muziejais. Vykstame į Genk – jauniausią Flandrijos miestą, kuriame daugiausiai gyvena atvykę į Belgiją angliakasiai iš Turkijos, Graikijos, Italijos ir pan. Įdomu atsidurti visai kitokioje Flandrijoje, pajusti skirtumus tarp viduramžiško flandriško kolorito prisodrintos aplinkos ir imigrantų sukurto miesto. Lankydami C-mine anglies kasyklų muziejų daug sužinosime apie angliakasių kasdienybę, gyvenimą ir laidotuvių tradicijas. Miesto pagrindinė gatvė dažnai vadinama visų tautų gatve, nes ten galima rasti įvairiausių tradicinių restoranėlių, kavinukių ir užeigų. Papietausime pačioje egzotiškiausioje, kad pajustume daugiataučio miesto dvasią ir skonį. Vėliau pasikeliame ant Mechelse Heide kalvos, nuo kurios matyti Europos šerdis, kaip sako flandrai. Iš tiesų – Olandija, Vokietija ir Šiaurinė (Aukštoji) Belgija ir yra ta žalioji Europos šerdis. Vakare, saulei nusileidus, pakeliui namo, galima užsukti i Connecterra – ypatingą gamtos kampelį Limburge. Nakvynė sodyboje.
Po pusryčių keliausime link Briuselio. Belgijos monarchija visais laikais pasižymėjo meile augalams ir gėlėms. Tuo tikslu yra įkurti Karališkieji sodai, kurie trumpam, pavasarį, kada daugiausia žiedų, yra atviri visuomenei. Kompleksas yra unikalus Europoje. Šiltnamių architektūra ir mastas yra įspūdingi, kaip ir augalų kolekcija. Sveiki atvykę į tikrą rojų!
Jei gamtos sąlygos bus mums palankios, aplankysime Mėlynąjį mišką. Tebūnie tai staigmena Jums. Nakvynė sodyboje.
Po pusryčių mūsų laukia pažintis su belgišku šokoladu. Turbūt kiekvienas is mūsų žino, kad geriausias pasaulyje šokoladas gaminamas Belgijoje. Aplankysime chocolatier (taip Belgijoje vadinamas žmogus, kuris savo rankomis gamina šokolada ir jo gaminius). Net kelias valandas trunkanti pamoka neprailgsta – išgirsite ne tik naudingos informacijos apie šokolado kilmę, gamybą bei laikymo salygas, bet ir patys gaminsite pralines arba kitaip šokoladinius saldainius su įdaru, kuriuos parsivešite namo arba degustuosite vienas… Puikus suvenyras iš Flandrijos!
Tiesa, kad Belgijos alaus bravoruose gaminama daugybė rūšių alaus. Yra net vyšninio ar braškinio, kurio jau galima įsigyti ir pas mus Lietuvoje. Tačiau skaniausias ir ko gero tradiciškiausias gėrimas – tai vienuolynuose pagamintas alus. Achel trapistų vienuolynas – uždaras. Jo neaplankysi, bet vienuolyne pagaminto alaus nusipirkti ir paragauti visuomet galima. Jei pageidausite – aplankysime smėlio kopas ir pasivaikščiosime po Belgiškąją Sacharą (tai kopos smulkiausio smėlio iš kurio gaminamas stiklas). Atsisveikinimo vakarui sodyboje – flandriška vakarienė.
Po pusryčių vykstame į oro uostą skrydžiui į Lietuvą.